Friday, August 21, 2009

De thuis collectie, zuurkool, azijn en brood.



Ik had al een paar keer vermeld dat ik het een en ander thuis maakte bij gebrek aan of bij gebrek aan een juiste smaak die mij aanstaaat. De laatste dagen heeft het thuismaken van etenswaren echt toegeslagen. Voorgisteren heb ik een prachtige glazen pot gevonden die mij direct geschikt vond voor het inmaken van zuurkool. Ja, ze verkopen hier zuurkool, ten eerste ontzettend duur en ten 2de ze weten niet hoe ze het moeten maken, echt een te zure zuurkool. In Nederland zou je dan voor een ander merk kunnen kiezen maar hier gaat die vogel niet op, ze hebben hier maar een merk, oeeps. Dus gisteren aan de slag met Boris, 2 kolen ingeslagen, gesneden, ingredienten toegevoegd en er flink op los rammen met een flinke stok zodat de kool zijn vocht loslaat, hoog nodig voor het fermenteren. Alles in de glazen pot, nu nog wachten voor 6 weken en dan smullen. Nog net voor de echte zomer hier weer start, goed ding is dat je de zuurkool behoorlijk lang kan bewaren dus dat zit weer mee.



Een ander ding wat me ook behoorlijk irriteert is dat ze hier geen fatsoenlijke azijn hebben tot voor 3 maanden geleden heb ik de koop doorgehakt en ook daarmee aan de slag gegaan, we hebben inmiddels de eerste paar flessen al gebruikt in diverse recepten en natuurlijk ook de eigengemaakte mayonaise die hier even word verijkt door deze gruwlijk goed smakende azijn. Ik ben nu wat aan het uitproberen met scheutjes wijn en existerende azijn hoe snel dit veranderd in totaal azijn. De azijn hier is te scherp, maar we zijn op de goeie weg nu.

En brood natuurlijk wekelijks verwerk ik een kilo meel wit of bruin en die word in de week geconsumeerd.

No comments: