Wednesday, December 26, 2007

Kerst Buenos Aires 2007



Vorig jaar was de kerst in Ramos Mejia ook al niet zo bijzonder maar dit jaar al helemaal niet. Met de bekende reden die ons alles doet vergeten rondom ons. Ik heb nu wel enige conclusies kunnen trekken met de dingen die me hier opvielen de beide keren met de kerst en voorkerst. Muziek in de straat, versierde koopstraten, lichten in overdosis alles dat wat in Nederland is is hier met zeer beperkte mate aanwezig. Uiteraard als je naar een koopcentrum gaat word je enigszins overrompeld maar over het algemeen valt dat reuze mee. Vooral de kerstmuziek, altijd weer dezelfde deuntjes ik heb er zelden of geen gehoord hier. Kerstbomen verkoop op straat haahaha dat is een giller, bestaat hier niet. Iedereen heeft zijn plastic boompje of iets wat erop moet lijken. Kerstshoppings worden er wel gedaan waar dit jaar wel bijzondere uitzonderingen werden gemaakt. Men had verzonnen om in de nacht van zondag op maandag om 3:00 in de morgen aanbiedingen te doen die tot 5:00 in de morgen geldig waren. Caneloni, om de mensen uit bed te houden zolang. Het was een groot succes duizende mensen waren op de been voor dit gebeuren en op de tv wist men te vertellen dat er 15% meer shoppings waren gedaan dan het voorgaande jaar. De kerst is hier geconcentreerd op kerstavond dit voor het eten met de familie en de kadootjes voor de kinderen.




Dat eten gebeurd naar Europese traditie met allemaal kost van de winter veel met noten, worsten, vet en meer zware kost in schril contrats tot het zomerseten omdat het hier nu eenmaal zomer is en de zon met op zijn minst 30 graden op ons hoofd bakt. Wij hielden het dit jaar op Indonescische kost sambal, boontjes met peteh. Gelukkig kan ik Anyi altijd blij maken met een of ander Indoneschise schotel die ze nog nooit heeft gehad dus das simpel geregeld en iedereen blij! Ons kadootje hadden we natuurlijk al. De dag van de kerstnacht waren de winkels beperkt open tot 18:00 de volgende dag alles gesloten. De sfeer op straat had iets van spanning veel rotjes die afgeknald werden alsof het tegen nieuwjaar ging. Veel mensen op straat drinkend vrienden vriendinnen op terasjes kwebbelend opgewonden. Ons hondje Mumi het afzien met al die rotjes en spurtte voor zijn leven. De cumbia familie bij ons boven was al vanaf smorgens dezelfde cd over en over aan het draaien tot 21:00 toen verlieten ze het gebouw om naar familie te gaan, hoogstwaarschijnlijk. Wederom rust in het gebouw voor kort andere buren met weer nieuwe herrie onze zoon slaapt gerust verder, gelukkig.




Rond 24:00 ging het pas echt goed loos buiten met het vuurwerk, kerst werd verwelkomd alsof het nieuwjaar werd. De hond werd helemaal gek van bangigheid en kroop zo diep als mogelijk weg onder het bankstel. Anyi gaf me de tip om me maar beter niet meer op straat te begeven omdat de straat vogelvrij verklaard was. Politie laat het met kerstnacht totaal afweten ze hebben het ook te druk met vieren. Niet dat ik maar uberhaupt ook plannen had om naar buiten te gaan, nee dank je. Veilig in slaap vallen voor de tv met de laatste grappen over de sterren van Argentinie. En woensdag word er weer gewoon gewerkt.

No comments: