Friday, February 29, 2008

Stroom
















12:03
Het water stroomt van het afdak.
De plastic golfplaten geven een geluid van jawelste.
De electriciteit heeft het tijdelijk opgegeven, het is wachten tot we weer aangesloten worden. Een al bekend gegeven, stroomloos, de tijd vullen, geen computer en zorgen over de gevulde koelkast. In het begin van de zomer waren er al wijken tijdelijk afgesloten van electriciteit, dagen, mensen op de stoep bij de electriciteitsmaatschappij, wat hielp na een week of anderhalf. Slagerijen, supermarkten op de rand van een faillisement, toestanden. Maar ook de gloeiende hitte zonder een enkele ventilator, onaanvaardbaar, de oude van dagen en pasgeborenen sterven met de bosjes. En hier zitten wij amper een uur zonder stroom onder ons groene afdakje, Boris probeert te slapen maar word iedere keer weer wakker van het geknal van de onweer en de sterke slagregen. De angst zit er goed in bij mij aangaande de electriciteit hier, niet vanwege het tijdelijke gebeuren alleen maar ook op straat. de kabels hangen regelmatig gebroken over de stoep. Beter niet aankomen want je weet maar nooit of er wel of niet stroom op staat. Dit is iets werkelijk moeilijk voor te stellen in het Nederlands, ten eerste is er alles ondergronds en ten 2de zijn er meerdere veiligheidsmaatregelen. In de krant lees ik hier ook regelmatig over mensen die geëlektrocuteerd zijn door eigen fouten of stom toeval. Aanraking van een kabel op straat of de antenne van de radio. Dit laatste overkwam een kind van 8 jaar op school toen ze bij de congierge de antenne van de radio aanraakte. Een ander bizar geval was van een man die zijn hond uitliet en de hond in aanraking kwam met een loshangende kabel op straat en geëlektrocuteerd werd. De eigenaar raakte in paniek en probeerde de hond te redden waarbij hij ook geëlektrocuteerd werd, beiden werden dood op straat aangetroffen.
In de tijd dat ik hier woon heb ik ook aardig wat opnaaiers gehad dat maakt de situatie er niet beter op. Maar aan de andere kant ben ik hier dan ook allerter en voorzichtiger.
3:32 de stroom is weer aangesloten













Nadat ik dit had geschreven kwam er wat meer informatie over het weer nadat ik de tv aanzette. Zoals in april 2007 hadden we wederom noodweer hier waarbij behoorlijk wat wijken het zwaar te verduren hadden. In de wijk naast Ramos Mejia waar ik voor kort nog woonde stond het water 1,5 hoog in de straten met de welbekende beelden van mensen die in een klap alles verloren hadden door het water, triest. Vanaf gisteren zijn er nu 2000 evacuees 1500 uit la plata 500 uit san miguel en 40 uit admiral brown. Er was 89mm regen gevallen in die korte tijd. Niet alleen in onze wijk was de stroom uitgevallen maar in 4 andere ook waarvan enkele gisteravond nog steeds geen stroom hadden. Wederom treinen, stoplichten en snelwegen die het niet deden. De prognose is gesteld dat het tot maandag gaat duren voordat de regen ophoud. Laten we hopen dat dit goed afloopt met hulp Gauchito Gil moet dat zeker lukken.
Voor wat beelden uit Buenos Aires volg deze link.




No comments: