Friday, March 23, 2007

Secuestro virtual


Quilmes:
Een aow’er dood na een hartinfarkt van een virtuele ontvoering.

Een man van 73 jaar kreeg na een telefoontje, waar hem gezegd werd dat zijn zoon ontvoerd was en naar geld gevraagd werd, een hartinfarkt. Toen de zogenaamde ontvoerde zoon thuis kwam trof hij zijn vader met de telefoon in de hand dood aan.

Het telefoontje met de vraag om geld was dusdanig agressief voor de man dat hij zijn leven hiervoor liet. Het slachtoffer geidentificeerd als Gregorio Meczkalo, woonde in de straat
Martín Rodríguez 2.200 alwaar hij werd gevonden afgelopen vrijdag door zijn zoon die nooit was ontvoerd.

Alles was niet waar, de ontvoering was nooit een feit maar de man was zo bang dat hij 3000 pesos betaalde voor de nepontvoering. Volgens Mario, de zoon, hadden de buren verteld dat er om 5000 peso gevraagd was.

Hoogstwaarschijnlijk heeft hij de hartinfarkt gekregen toen hij mij probeerde te bellen, zegt Mario. Dit omdat zijn nummer als laatste in het geheugen van de telefoon zat.

Teruggaand in zijn telefoongesprekken blijkt dat hij gebeld is tussen 10.30 en 11 uur, vrijdags. Hierna rende Gregorio naar de remise, soort taxi, waar hij om hulp vroeg. Bij de remise probeerde ze hem enigszins rustig te krijgen door hem te overtuigen dat het telefoontje nep was en de ontvoering niet waar. Maar Gergorio bleef ongerust.
Mario zegt niet zeker te zijn maar de hypothese van de onderzoekers is dat het telefoontje uit de gevangenis kwam.

Gregorio werd in de keuken gevonden door een van zijn dochters die juist van tevoren tevergeefs contact had proberen te krijgen met de vader. Mario was juist op weg naar Buenos Aires en ariveerde om 14.00 in het huis van zijn vader.

Gregorio werd wezenloos lopend op straat gezien door een employee van de remise in de middaguren. Aangenomen word dat in deze tijd hij het losgeld ergens betaald heeft.

Er is 3000 pesos uit het huis die eigenlijk bestemd waren voor huishoudinkopen. Mario comentarieert nog dat de vader hoge druk problemen had maar van een hart aandoening was hem niets bekend.

Uitleg bij dit gebeuren.
Dit incident is er een van vele, en gaat onder de noemer “secuestro virtual”. Secuestro virtual betekent leterlijk virtuele ontvoering. Het unieke in dit geval is dat het een dodelijke afloop had voor de bedreigde persoon. Deze vorm van geldroof word vanuit de gevangenis gepleegd via de telefoon. Willekeurig word door de gevangene een nummer gebeld en deze stelt de gebelde enkele vragen die leiden naar informatie van verdere familieleden. Dan word de gebelde op de hoogte gebracht dat er iemand is ontvoerd, en dat dit afgekocht kan worden. Hierna word een bedrag afgesproken, tussen de 40 en 5000 peso en de gebelde moet telefoonkaarten inslaan voor dat bedrag. De gevangene beld een uur later terug om de geheimnummers van de belkaarten te ontvangen. Hierdoor kan de gevangen uren met de familie of vrienden telefoneren dankzij de virtuele ontvoering. Uiteraard is er niemand ontvoerd en dit draaid alleen om angst. Deze methode word al vanaf 2001 toegepast met zijn hoogtepunt in 2003 waarin op een gegeven maand ieder dag 4 tot 8 telefoontjes werden aangegeven. Heden ten dage zijn er nog steeds mensen die in deze truc vallen met vandaag een dode.

No comments: